Dit moet je weten voor het aanschaffen van railverlichting in je slaapkamer

led-railverlichting-in-slaapkamer

Verlichting doet heel veel in een ruimte. Soms zul je behoefte hebben aan een functionele lamp die zorgt voor genoeg licht en soms wil je juist alleen maar sfeerverlichting. Functionel licht is erg handig als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken of iets anders in de slaapkamer moet doen waar je helder licht voor nodig hebt. Echter moet je in de slaapkamer ook zorgen voor de juiste sfeerverlichting. Dit kunnen kleine lampjes op de nachtkastjes zijn, maar we zien ook steeds vaker creatief gebruik van led railverlichting in een slaapkamer. 

Verschillende typen verlichting

Omdat led niet warm wordt, en niet veel stroom verbruikt, kunnen dit soort lampen weggewerkt worden in bijvoorbeeld een kast. Wil je het bed een speciale uitstraling geven? Kijk dan eens naar LED verlichting voor onder je bed. Dit maakt het bed tot het middelpunt van de ruimte, wat het toch ook is in de slaapkamer. 

Rails als er maar één aansluitpunt is

Soms heb je op de slaapkamer echter maar één aansluitpunt en wil je toch meerdere lichtbronnen aansluiten. Op zo’n moment kan railverlichting een oplossing bieden. Maar waar moet je op letten bij het samenstellen van zo’n rail? Alles begint met de keuze van die rail zelf. Wat wil je ermee gaan doen? Hieronder vind je alvast een paar zaken om rekening mee te houden. Als je de mogelijkheid wil hebben om de verschillende lichtbronnen op je rail apart te bedienen, dan heb je een zogenaamde 3 fasenrail nodig. Als alle lampen tegelijk mogen aan en uit gaan, dan kan een 1 faserail volstaan.

12V of 230V

Net zoals bij gewone spots zijn er rails in zowel 12V als in 230V uitvoeringen. Rails op 12V zijn compacter en delicater. Daardoor worden ze vaak gebruikt in vitrines waar niemand erbij kan, bijvoorbeeld bij juweliers. Voor andere toepassingen worden meestal rails op 230V gebruikt. Let op want bij 12V rails heb je ook een transformator nodig, deze bepaalt hoeveel lampen er op de rail kunnen. Dat 230V de norm is, laat zich ook zien in het aanbod: rails op 230V zijn veel meer verkrijgbaar. Bovendien zijn 3 fasenrails ook enkel verkrijgbaar op 230V.

Allerlei armaturen

Op gebied van armaturen is de keuze nagenoeg eindeloos. Spots in alle mogelijke formaten, hanglampen, stralers en zelfs tl-armaturen. Vind je niet de pendel die je zoekt? Met behulp van een railadapter, kun je elke hanglamp die op de voedingskabel omhoog hangt op je rail koppelen.

Aanbevolen artikelen