Een kledingkast kopen of maken? Waar moet je op letten?

Wie overweegt een nieuwe slaapkamerkast te kopen of er zelf een te maken, krijgt met een aantal vragen te maken.

Vragen

1. Hoe groot is de slaapkamer?
2. Hoeveel ruimte neemt het -nieuwe- bed in?
3. Hoe lang kan de kledingkast maximaal zijn?
4. Hoe diep mag/moet de kledingkast zijn?
5. Heeft de kast openslaande – of schuifdeuren?
6. Willen we, naast het hang- en leggedeelte ook extra ruimte voor schoenen, lades voor ondergoed en sokken?
7. Wat mag het allemaal kosten?

Ruimte

Wanneer de vragen helder zijn, is het tijd antwoorden te zoeken. Stel de slaapkamer is 4,5 x 4 ofwel 18 m2. Hiervan is een wand, namelijk die waar het raam zit, niet te gebruiken. Verder geldt dat een bed van 1,6 x 2 meter, inclusief de nachtkastjes al 4m2 in beslag neemt. De ruimte naast het bed vervalt eveneens, want die heb je nodig om in en uit het bed te stappen. Resteert een ruimte van circa 9 m2 om een kast te plaatsen en een wand die of 4 of 4,5 meter lang is. De kast kan dus maximaal 4,4 meter lang worden. Je kunt de hele lengte benutten wanneer je zelf een slaapkamerkast maken wil, maar bij een kant-en-klare kast heb je wat ruimte nodig. Houd rekening met de breedte van de plinten. Je kunt ze verwijderen om meer ruimte te creëren.

De kast

Een doorsnee slaapkamerkast met zes deuren is circa 2,4 meter breed en 1,8 meter hoog. Kies je voor een kast die 3,9 of zelfs 4,4 meter breed is, dan heb je een zeer ruime kast. Zo’n kast kun je ook anders indelen dan de doorsnee kast. Belangrijk is verder dat de kast minimaal 50 cm diep is. Dat heeft te maken met het ophangen van jassen, jurken en kostuums. Zij hebben die diepte nodig. Nu we weten dat het een mooie, grote kast kan worden, kunnen we weer vragen stellen.
1. Kiezen we voor een kast die tot het plafond reikt? Of willen we opzetkasten?
2. Hoeveel ruimte nemen we voor het hang- en hoeveel voor het leggedeelte?
3. Kunnen we ook kiezen voor een 8-deurs kast?
4. Welke indeling willen we?

Indeling

Of je nu zelf een slaapkamerkast maken wil of er een koopt, er zijn een paar zaken die altijd een rol spelen bij de aanschaf slaapkamerkast.
a. De man heeft minder ruimte nodig dan de vrouw. Let dus op de indeling.
b. Hoeveel lades heeft ieder nodig? Minimaal drie?
c. Hoeveel legplanken moeten er komen? En waar, want het is voorstelbaar dat bij een kast die tot het plafond reikt het bovengedeelte extra legplank wordt. Een gewone slaapkamer is 2,6 meter hoog, dus er is ruimte voor.
Anderzijds is het ook goed voor te stellen dat je er voor kiest het hanggedeelte zo hoog mogelijk te maken, waardoor er aan de onderkant veel ruimte is voor speciale schoenenlades.

Slaapkamerkast

Er is niets zo handig dan een kledingkast die opgeruimd is. Waarin je altijd alles direct kunt vinden. Dat begint met de grootte. Een te kleine kast zorgt altijd voor geklaag. Kies bij de aanschaf slaapkamerkast voor een zo ruim mogelijke kast. Overleg goed hoe de indeling er uit moet zien. Klopt dat allemaal, dan staat niets een optimaal gebruik in de weg.

Aanbevolen artikelen