Frisse lucht in je slaapkamer: het bevorderd je nachtrust!

slaapkamer ventilatie

Een woning ventileren is gezond. Als je namelijk ventileert zal vervuilde lucht de woning kunnen verlaten en frisse lucht komt de woning in. Bij niet geventileerde woningen kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten. Vooral mensen die gevoelige luchtwegen hebben kunnen last krijgen van hoesten, astma en hoofdpijn. Ventileren is ook goed om vocht uit de woning te halen. Overmatig vocht kan schimmel veroorzaken en ook dit is zeer slecht voor de gezondheid. De slaapkamer is één van de ruimtes waar ventilatie belangrijk is. Dit bevorderd namelijk de nachtrust en vocht dat het lichaam ‘s nachts verliest kan goed worden afgevoerd.

Natuurlijk ventileren

De meeste mensen zullen de slaapkamer op natuurlijke wijze ventileren door een raam open te zetten, een open rooster of een geopend klepraampje. Mechanisch ventileren kan ook door middel van een ventilatormotor die frisse lucht naar binnen brengt. Maar wanneer ga je de slaapkamer ventileren? Enkel als je naar bed gaat? Dit is niet de juiste wijze van ventilatie. Ventileren moet voortdurend gebeuren en dat geldt niet alleen voor de slaapkamer, maar ook voor de rest van de woning. Er moet een voortdurende luchtstroom in de woning staan, zodat er voortdurend frisse lucht de woning binnenkomt en vervuilde lucht de woning kan verlaten. Als je op de juiste plekken ventilatieroosters hebt zitten is het natuurlijk ventileren voldoende.

Luchten of ventileren

Als jij het slaapkamerraam de gehele dag dicht hebt zitten en er zijn geen ventilatieroosters of klepraampjes aanwezig en enkel ‘s avonds het raam opent dan is dit geen ventilatie. Je bent dan aan het luchten. Luchten is goed om ‘s ochtends extra vervuilde lucht uit de slaapkamer te verwijderen. Na een half uurtje luchten is de vervuilde lucht wel weg en zal het verder geen effect meer hebben. Ventileren daarentegen zorgt voor een voortdurende luchtstroom waar je als het ventilatiesysteem goed is aangelegd verder geen last van hebt. Het ventilatiesysteem moet voortdurend open staan.

Hoe kun je ventileren van je slaapkamer verbeteren?

Heb je ventilatieroosters in de kozijnen van je slaapkamerramen? Dan hoef je weinig te doen. Het is dan een kwestie van de roosters open zetten en vooral laten. Vervang je de kozijnen? Zorg dan dat er ook ventilatieroosters zijn ingebouwd. Heb je helemaal geen ventilatieroosters in de slaapkamer? Laat ze dan alsnog plaatsen in het raam of in de muur of kies om mechanisch te ventileren. Een mechanisch ventilatiesysteem is wel iets duurder, maar je bevorderd er wel je gezondheid en je nachtrust mee.

Aanbevolen artikelen