De handige en comfortabele slaapbank

Op elke logeerkamer van een familiehuis is er wel één te vinden, maar ook studenten zijn verknocht aan dit meubelstuk. Je treft het vaak aan in vakantiehuizen, mede door de ruimtebesparende functie. Een slaapbank, of bedbank, is een ideale en ruimtebesparend meubelstuk dat voldoet aan slaap- en zitcomfort. Het heeft een eenvoudige bediening en is mede door de praktische toepassing haast niet meer weg te denken in het aanbod van slaapmeubels. Omdat de slaapbank alle trends en modes doorstaan heeft, bestaat er een groot assortiment van de meest elegante en stijlvolle slaapbanken.

Interieur-revolutie

Het ontstaan van de slaapbank gaat terug naar het einde van de 19e eeuw. Amerikanen hadden behoefte aan ruimtebesparende bedden. Dit kwam omdat steden groter werden en de woonruimtes krapper. Kleine woonruimtes hadden dus meerdere doeleinden. Een woonkamer was vaak tevens de slaapkamer. Een bedbank werd de praktische oplossing voor veel Amerikaanse huishoudens. Het eerste opvouwbare bed was niet meer dan een metalen bed-frame dat ‘verstopt’ kon worden in een kast. De krappere appartementen waren nog steeds aanwezig tijdens het begin van de twintigste eeuw en de inrichtingen erg sober. De befaamde Castro-Cabrio werd geboren. Dit was een ideale mix tussen zitmeubel en bed, de vader van de huidige slaapbank. Hierop volgde in Japan de futon slaapbank. Het meubelstuk evolueerde met de tijden mee en tijdens elke periode kregen slaapbanken een uniek en eigentijds design en stijl.

Dubbele functie

De slaapbank heeft nog niets in populariteit ingeboet. Door de eenvoudige werking kan het meubel moeiteloos worden omgetoverd tot ofwel bed of bank. Er zijn tegenwoordig veel soorten bedbanken. Zo is zijn er uitklapbare slaapbanken. Dit zin banken die eruit zien als een reguliere bank. Door het uitklappen is er een tweepersoons bed van te maken. Echter zijn er ook banken op de markt die niet uitklapbaar zijn, maar wel als slaapbank verkocht worden. Dit komt waarschijnlijk door de grootte van de bank. Er zit echter geen mechanisme in om de bank om te zetten. Ook zijn er banken met een lade eronder. Door het uitschuiven van deze lade ontstaat er een bed. Een ander model is de bedbank met een vast ligstuk. Door de elementen aan elkaar te koppelen, ontstaat er een volledig bed.

slaapbanken

Voordeel

Slaapbanken kennen vele voordelen. Zo is er eenvoudig een tweepersoonsbed te creëren. Het bed neemt minder plek in wanneer het tot bank is ingeklapt. Het zit en ligt comfortabel en is gemakkelijk in gebruik. Enige nadelen zouden kunnen zijn dat ze enige moeite kosten om ze weer om te zetten. Je kunt je voorstellen dat als je een bed opklapt, je ook beddengoed weer moet opruimen. Een bijkomend voordeel is wel dat je niet op kosten gejaagd wordt, want in plaats van 2, koop je nu slechts 1 meubel.

Inrichting

De maat van de bank is belangrijk om te weten. Essentieel is de afmeting van de ruimte te weten waar de bedbank komt te staan. Vooral in krappe ruimtes dien je de afmetingen bij de hand te hebben, zodat je weet welke bank wel en welke niet in de gewenste ruimte past. Ook is het voornaam te weten of je kiest voor een éénpersoons- of tweepersoonsbank. Het is inmiddels niet moeilijk om een stijlvolle bank te kiezen. Er is keuze uit veel modellen, kleuren, vormen en maten. Van modern tot vintage; bedbanken zijn er in overvloed. Basis slaapbanken zijn er vanaf een aantrekkelijk tarief. Voor design modellen betaal je meer. Dit handige meubelstuk is ideaal voor logees of voor wonen in een wat kleinere ruimte. Een voortreffelijk middel om comfortabel te gebruiken als zitje of als slaapmeubel.            

Aanbevolen artikelen