Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om een matras te hebben dat bij je past. Er zijn zeer veel soorten, merken en maten, waardoor het uitzoeken van een nieuw matras overweldigend aan kan voelen. Beslis niet te snel, maar probeer een nieuw matras wel eerst een tijdje uit. Het juiste matras kan namelijk vele slaapklachten voorkomen.
Waar moet een goed matras aan voldoen?
Een goed matras geeft je lichaam de ondersteuning die het nodig heeft. Hiervoor is het belangrijk dat het matras zich een beetje naar je lichaam vormt, zodat de druk optimaal verdeeld kan worden. Dit voorkomt bijvoorbeeld schouderklachten, rugklachten en nekklachten. Zowel ergonomisch als qua temperatuur dient het matras perfect op jouw wensen aan te sluiten. Lengte, gewicht en postuur spelen ook een rol in het uitzoeken van het ideale matras. Net zoals je energie vergelijken waarschijnlijk in de winter doet als het koud is en je veel energie verbruikt kun je ook jouw nieuwe matras het best in deze periode uitzoeken. Vaak kun je jouw matras namelijk testen voordat je deze ook daadwerkelijk aanschaft. Als je dit doet tijdens warme zomerdagen is de kans groot dat je sowieso niet lekker slaapt, ongeacht welk matras je hebt. Om je nieuwe matras in optimale omstandigheden te testen ga je dus het best proefslapen op een matras in de lente, winter of herfst.
Welke materialen zijn er?
Matrassen worden gemaakt van verschillende materialen en tussen verschillende matrassen kunnen grote verschillen in kwaliteit bestaan. De goedkoopste zijn vaak gemaakt van polyetherschuim, dat flexibel en veerkrachtig is, maar niet zo goed ventileert. De populairste matrassen zijn gemaakt van traagschuim of hebben pocketvering. Een traagschuim matras bestaat uit verschillende lagen met een bovenste laag van het zacht en comfortabel traagschuim. Dit materiaal vormt zich helemaal naar je lichaam en wordt zachter door lichaamswarmte.
Hierdoor is het matras uitermate geschikt voor mensen met slaapklachten en gevoelige spieren en gewrichten. Een pocketvering matras is voorzien van metalen veren die ieder verpakt zijn in een eigen pocket. Deze kunnen los van elkaar bewegen. Vaak zijn de pocketvering matrassen voorzien van verschillende zones, waarin iedere zone is afgestemd op een specifiek lichaamsdeel. Hierdoor word je wervelkolom in haar natuurlijke vorm ondersteund. Matrassen kunnen redelijk prijzig zijn, maar het is verstandig om te investeren in een exemplaar dat bij je past. Slaap is gigantisch belangrijk en heeft invloed op elk vlak van je leven. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om beter te slapen, van het creëren van een rustige slaapkamer tot het aanschaffen van het juiste bed.
Welke bedbodem kies je?
Of je lekker slaapt hangt niet enkel af van je matras, maar ligt ook aan de bedbodem. Vaak is het voordelig om je hele bed in één keer aan te schaffen, dus een matras in combinatie met bijvoorbeeld een boxspring of een schotelbodem. Omdat een bedbodem vaak langer meegaat dan een matras kun je er ook voor kiezen om alleen het matras te vervangen. Net als bij het matras is het ook persoonlijk welke bedbodem bij jou past en wat je het mooist vindt staan in de slaapkamer. Ga bijvoorbeeld voor een mooi beklede boxspring met extra opbergruimte of kies voor een simpele houten lattenbodem.