Zo creëer je zelf een walk-in closet à la Sex and the City

walk-in-closet-maken

Een walk-in closet is de droom van elke modeliefhebber. Menig meisje of vrouw heeft vol jaloezie gekeken naar de kast van Carrie Bradshaw in Sex and the City. Gelukkig ligt een walk-in closet ook voor jou binnen handbereik. Lees snel verder, want wij vertellen je hoe!

Droom jij ervan om elke ochtend jouw walk-in closet binnen te lopen en al jouw zorgvuldig uitgezochte parels te zien uitgestald alsof je zojuist een museum in bent gelopen? Of jouw kast nu gevuld is met enkel designer exemplaren, mooie vintage kledingstukken of meer betaalbare mode, in een walk-in closet ziet jouw garderobe er altijd indrukwekkend uit! 

Kies de juiste ruimte voor jouw walk-in closet

In walk-in closet betekent in principe dat je een aparte kamer hebt voor jouw kledingcollectie. Daarom is het belangrijk om eerst de juiste ruimte voor jouw walk-in closet te kiezen. De ruimte kan opgebouwd zijn in een:

  • U-vorm
  • L-vorm 
  • I-vorm

De vorm van de ruimte bepaalt hoe de kasten zich bevinden in de ruimte. Een ruimte in u-vorm heeft twee kasten aan beide zijden en één aan de achterkant. Bij een L-vormige ruimte bevinden de kasten zich aan één zijde van de ruimte en de achterkant. Voor kleine ruimtes is de I-vorm het meest praktisch, hierbij staat er een grote, open kast aan één zijde van de kamer. 

Zo creëer je een walk-in closet

Nu je een ruimte hebt uitgekozen, wordt het tijd om deze te vullen. Met open kasten welteverstaan, want deze vormen de basis voor een walk-in closet. Je wil ten slotte al jouw kledingstukken, schoenen en tassen etaleren en makkelijk kunnen terugvinden. Daarom is het belangrijk om eens goed naar je collectie te kijken. Heb je veel schoenen of wil je juist extra ruimte voor jouw tassen? Wil je jouw kledingstukken grotendeels ophangen of juist op planken leggen? Dit is allemaal belangrijk voor de keuze van jouw kast(en). Je kan er namelijk voor kiezen om deze kant-en-klaar te kopen of op maat te laten maken. Dit is waar jouw budget een rol speelt, je kan het namelijk zo budgetvriendelijk of prijzig maken als je zelf wil. Er zijn kastenspeciaalzaken die prachtige kasten maken op maat, maar er zijn ook voordelige meubelzaken waar je de kastindeling (deels) zelf kan bepalen. Ook kun je met een beetje DIY-werk een heel eind komen, door bijvoorbeeld planken aan de muur te monteren voor jouw schoenencollectie. 

Zo kleed je een walk-in closet aan

Als je praktisch indeling bepaald is, wordt het tijd om van jouw walk-in closet jouw favoriete kamer van het huis te maken. Dit is waar jij helemaal los kunt gaan en jouw creatieve vrijheid volledig kunt benutten. Geef de kamer extra sfeer met toevoegingen, zoals: 

  • Leuk kleurtje of behang op de muur 
  • Zachte vloerbedekking of mooi vloerkleed
  • Grote spiegel
  • Goede verlichting
  • Leuke accessoires 
  • Comfortabele stoel
  • Handige bijzettafel

Voor je het weet is jouw walk-in closet je favoriete plek in het huis! Afhankelijk van de grote van de walk-in closet kun je kiezen voor muurversieringen, planten, comfortabele fauteuils en een leuke bijzettafel. Houd de kasten daarentegen neutraal, zodat de focus ligt op jouw kleding-, schoenen- en tassencollectie!

https://www.dreamstime.com/stock-photo-classic-minimal-bedroom-walk-closet-interior-design-image81644267

Zelfs zonder extra kamer een walk-in closet

Wees niet getreurd als je geen ruimte over hebt om tot een walk-in closet om te toveren. Het gevoel van een walk-in closet kun je namelijk ook heel goed nabootsen in je eigen slaapkamer! Zoals we eerder al zeiden, vormt een open kast namelijk de basis voor een walk-in closet. Plaats bijvoorbeeld een grote open kast in I-vorm of, als je genoeg ruimte hebt, L-vorm in de hoek van je kamer. Zet er eventueel een paar kledingrekken of een mooi schoenenrek naast. Op deze manier zie je toch gelijk wat je allemaal in huis hebt en dat is in essentie toch waar het walk-in closet gevoel om draait. Een andere manier is door je kamer op te splitsen met een (open) kast of een gordijn. Op deze manier geef je de illusie van een aparte kamer en hou je de rest van je slaapkamer rustig. 

Met deze tips kan iedereen een walk-in closet creëren in huis. Voor elk budget zijn er eindeloze mogelijkheden om je net zo’n fasionista als Carrie Bradshaw te voelen. Het vergt alleen wat vindingrijkheid en creativiteit!

Aanbevolen artikelen