Hoe kies je de juiste kleur voor de muur in je slaapkamer?

De juiste kleur voor de muur in je slaapkamer kiezen blijft altijd een lastige keuze omdat  meerdere factoren hierbij een rol spelen. De juiste kleur kiezen in je slaapkamer is erg belangrijk. De slaapkamer de plek is voor rust en dit moet het ook uitstralen. Daarnaast is smaak een belangrijke factor, maar ook de grootte van de slaapkamer heeft invloed op welke kleuren beter of juist minder goed passen in je slaapkamer. In dit artikel bespreken we hoe je tot de juiste kleurencombinatie komt .

Denk aan de vorm en functie van je slaapkamer

Voordat je gaat kijken naar je eigen smaak is het handig om eerst te kijken naar de vorm en de functie van de ruimte.  Als je de functie van je slaapkamer bepaalt kun je gemakkelijker een kleur kiezen. Een belangrijke functie is rust, of je nou woont in een studentenkamer, appartement of in een huis. Wil je tips voor het creëren van rust in de slaapkamer? Bekijk dan het blog over een rustgevende slaapkamer.

Naast rust kunnen ook andere factoren meespelen.  Woon je samen met je geliefde, dan wil je misschien graag een romantische kamer of je wil juist meer actie en passie in de slaapkamer.  Voor meer actie en passie zijn paars of rood een goede kleur. Bepaal wat je met je slaapkamer wilt, dit helpt bij het kiezen van de juiste kleur.

De vorm van je slaapkamer speelt ook een belangrijke rol.  Stel jezelf hierbij enkele vragen;

  • Hoe groot is de slaapkamer?
  • Hoe hoog of laag is het plafond?
  • Heb je een schuin plafond?
  • Valt er veel licht of juist weinig licht in je slaapkamer?

Deze vragen geven antwoord op welke kleuren wel of niet handig zijn om te gebruiken. Als je een schuin plafond hebt is het gebruik van lichte tinten een goede optie. Door het gebruik van lichte tinten wordt je kamer optisch groter. Je schuine plafond valt door een lichte tint minder op. Als je een laag plafond hebt, is het ook handig om lichte tinten te gebruiken om hetzelfde optische gevoel te creëren. Bij een hoog plafond kun je juist wel een donkere tint gebruiken.

Kleuren

Nu je gekeken hebt naar de vorm en de functie weet je beter wat je wilt en wat bij je slaapkamer past. Nu gaat de factor persoonlijke smaak een rol spelen, hierbij moet je denken aan de 80/20-regel.  Deze regel houdt in dat 80% van je slaapkamer uit neutrale tinten moet bestaan en 20% een felle kleur mag zijn. Deze regel speelt ook een rol bij een zwart –wit interieur.  Hieronder verschillende kleuren en combinaties die je kunt gebruiken voor in je slaapkamer.

Natuurlijke kleuren

Natuurlijke tinten zijn altijd een goed idee voor de slaapkamer  omdat natuurlijke kleuren rust uitstralen. Daarnaast stralen ze ook warmte uit. Denk aan warme aardetinten die je kunt combineren. Naast de aardetinten kun je ook andere natuurlijke elementen toevoegen zoals hout en planten om een nog natuurlijker gevoel te creëren. Op zoek naar natuurlijke verf tinten? Neem dan eens een kijkje bij de kleuren:

  • Zand
  • Klei
  • Pale grass

Rustgevende tinten

Lichtblauw is een rustgevende tint. De meeste blauwe kleuren vallen onder rustgevend. Je kunt voor een iets warmere blauwtint gaan, om de kamer een rijker gevoel te geven. Lichte blauwtinten zijn perfect voor een slaapkamer. Een andere rustgevende tint is lichtgroen, maar deze kleur valt overigens meer onder de natuurlijke tinten. Je kunt je slaapkamer ook een rustgevende tint geven door gebruik te maken van kunst. Wil je ook je slaapkamer opfleuren met rustgevende kunst? Bekijk dan deze prachtige, strand leven schilderijen.

Opwekkende tinten

Rood is een opwekkende tint die voor meer actie in de slaapkamer zorgt.  Bij het gebruik van een felle kleur moet je goed de 80/20-regel onthouden. Rood is daarnaast absoluut geen rustgevende kleur. Dus wil je graag rood gebruiken? Houd je dan ieder geval aan de regel en voeg enkele rustgevende elementen toe in je slaapkamer.

Oranje en geel zijn ook warme opwekkende kleuren. Deze kleuren zorgen voor een warm gevoel en geven je onbewust energie. Daarnaast moet je natuurlijk wel van felle kleuren houden anders ben je je slaapkamer snel zat!
Lichtinval-slaapkamer

Donkere kleuren

Houd je van donkere kleuren? Dan kun je deze ook zeker in je slaapkamer verwerken. Het is een feit dat donkere kleuren een ruimte kleiner maken, daarentegen zijn donkere kleuren ook mysterieus. Gebruik in je slaapkamer maar 20% donkere kleuren en gebruik voor de rest opvallende materialen om je kamer een authentieke look te geven. Zorg ervoor dat ondanks het gebruik van donkere kleuren er toch genoeg licht is in de slaapkamer. Kijk voor tips naar het blog over verlichting voor de slaapkamer.  

Heb je al één kleur of meerdere kleuren gekozen voor je slaapkamer? Dan kun je nu eindelijk aan de slag met verven. Veel plezier!

Aanbevolen artikelen