Houd je slaapkamer koel!

slaapkamer koel houden

Zeker nu de zomers steeds warmer verlopen, is het belangrijk om de temperatuur in de slaapkamer in de gaten te houden. Het te warm hebben in bed is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Maar hoe doe je dat als de temperaturen dagen achter elkaar hoog zijn en de ene na de andere hittegolf ons verrast? Lees onderstaande tips en je zult zien dat je ook tijdens warme zomernachten heerlijk slaapt.

Ramen dicht

De meeste slaapkamers zijn voorzien van een of meerdere ramen. Op het moment dat de zon naar binnenkomt in je slaapkamer kun je de ramen het beste sluiten. Houd deze dan de hele dag dicht. Of de zon moet later niet meer op het raam staan, dan kan het raam een beetje open. Neemt de temperatuur ’s avonds of ’s nachts af, dan zet je natuurlijk de ramen wagenwijd open.

Geen apparaten aan

Dit lijkt misschien voor jou geen zoden aan de dijk te zetten, maar alle beetjes helpen. Heb je een laptop, televisie, computer of andere apparaten in je slaapkamer? Zet ze tijdens hete dagen zoveel mogelijk uit. Niet op standby, maar echt helemaal uit. Zonder dat je het in de gaten hebt, zorgen deze elektrische apparaten voor veel extra warmte.

Kamer koelen met ventilator

Heb jij erg veel last van een warme slaapkamer en helpen veel tips niet genoeg? Kies dan voor zwaarder geschut. Een airco is wel een hele aanschaf, misschien kun je dat nog even uitstellen. Wat ook heel goed kan is de kamer koelen met ventilator. Het beste plaats je hem voor een open raam of voor een bak met ijswater. De koude lucht van buiten, of van het ijswater, circuleert heerlijk door jouw kamer en zo kun jij de slaapkamer koel houden.

Gebruik een natte handdoek

Een kamer afkoelen maakt mensen heel inventief. Slapen is nu eenmaal belangrijk voor ons. Wat kun je doen met een natte handdoek? Maak hem echt goed nat in heel koud water. Daarna wring je hem uit. Er moet net geen water meer van afdruipen. Je hangt hem voor een openstaand raam. De koude lucht komt naar binnen, een windje waait langs de koude handdoek en de temperatuur in de slaapkamer daalt. Leg overigens ook een nat washandje in een teiltje naast je bed. Heb je het te warm, leg dat washandje even op je voorhoofd en je koelt lekker af.

Door laten waaien

Een raam openzetten in jouw slaapkamer is een goede manier om de temperatuur te laten dalen. Als de buitentemperatuur tenminste niet te hoog is. De kamer afkoelen gaat nog sneller als je alle ramen en deuren in huis openzet. Ook de ramen en deuren beneden en in de gang. Hoe meer ramen en deuren je openzet, hoe meer het kan tochten en afkoelen. Het belangrijkste zijn deuren en ramen die tegenover elkaar staan. Heerlijke frisse lucht stroomt op deze manier door je woning. Doe dit ’s morgens vroeg, op momenten dat het lekker waait en als ’s avonds de zon verdwenen is. Je zult zien dat een warme slaapkamer dan snel verleden tijd is.

De slaapkamer koel houden is een dingetje. Zeker niet onbelangrijk. Maar probeer ook je hoofd koel te houden en je niet te druk te maken. Een zomer vol regendagen is tenslotte ook niet wat we willen.

Aanbevolen artikelen