Je matras schoonmaken: zo doe je het

Het schoonmaken van je matras is niet zo vanzelfsprekend als het verwisselen van je beddengoed, of het reinigen van je tapijt. Maar noodzakelijk is het wel! Maar hoe maak je zo’n zwaar en groot object nou het beste schoon? Hieronder lees je verschillende manieren om je matras weer fris te krijgen.

Waar komen de vlekken op je matras vandaan?

De meeste vlekken en kringen die je op je matras ziet ontstaan komen door het nachtelijk transpireren. Een mens zweet een halve tot twee liter per nacht. En dat ook nog eens ongemerkt. Geen wonder dat je daar misschien niet bij stil staat.

Het matras schoonmaken met soda

Een van de drie manieren die je hier leest is het matras schoonmaken met soda. De korrels absorberen de vieze luchtjes en bacteriën uit je matras. Het is geen tijdrovende klus en ook nog eens makkelijk om te doen. Je hebt het volgende nodig:

  • Een grote zak soda
  • Een borstel
  • Een stofzuiger

De makkelijkste manier om te werk te gaan is om eerst de ene helft van je matras te doen. Begin met het bovenste oppervlak. Verspreid de helft van de inhoud van de zak met soda overheen. Vervolgens ga je met de borstel over het matras, zodat je de soda gelijkmatig over het oppervlak verdeeld. Je laat het vervolgens drie tot vier uur intrekken. Hierna gebruik je een stoffer en blik of een stofzuiger om de korrels op te zuigen. Vervolgens doe je de andere kant.

Het matras schoonmaken met waterstofperoxide

Een andere manier om je matras schoon te maken is door het te reinigen met waterstofperoxide. Deze variant van waterstofperoxide is gewoon te koop bij de drogist of een kruidenier. Deze heeft een concentratie van 3%.

Voor deze manier heb je het volgende nodig:

  • Waterstofperoxide
  • Vloeibare afwasmiddel
  • Een plantenspuit

Meng het oplosmiddel met waterstofperoxide met een kleine hoeveelheid afwasmiddel en giet dit over in de plantenspuit. Vervolgens besprenkel je het hele matras. Geef wat extra aandacht aan de hardnekkige vlekken zoals zweet- of urinevlekken. Afhankelijk van de kleur van de vlek zie je deze na een aantal minuten al verdwijnen.
Het fijne aan je matras schoonmaken met waterstofperoxide is dat je het snel en vaak kan toepassen, vanwege de eenvoudigheid van het klusje. Handig wanneer je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt die in bed plassen.

Het matras reinigen met baking soda

Het matras reinigen met baking soda is de laatste tip. Het verschil tussen soda en baking soda is het doeleinde. Met baking soda wordt zoals de naam doet vermoeden ook eten bereid, met gewone soda kan dit absoluut niet. Daarnaast kan de gewone soda huidirritaties geven, terwijl baking soda veel milder is voor je huid.

Baking soda is erg geschikt voor het reinigen van het matras voor je baby of kind. Zij hebben vaak een gevoelige huid, waardoor ze van gewone soda eerder irritaties kunnen krijgen. Ook zijn de korrels van baking soda vele malen fijner, waardoor ze beter op te ruimen zijn. Verder is de manier van schoonmaken hetzelfde als met de gewone soda.

Aanbevolen artikelen