Wat zijn de verschillende soorten matrassen en welke past bij jou?

verschillende soorten matrassen

Een nieuwe matras kopen doe je niet elk jaar, maar het liefst om de 5 tot 6 jaar. Als je dat dus doet, dan wil je natuurlijk de best mogelijke matras voor jou hebben. Welke dat is, hangt van verschillende factoren af, zoals je slaaphouding. Zo is de ene persoon gebaat bij een zacht matras en moet de ander juist een harder matras hebben. Je kunt kiezen voor een koudschuim matras of juist voor een latexmatras. Niet vreemd als je dat niets zegt. Om je op weg te helpen bij het aanschaffen van zo’n nieuw matras, geven wij je hieronder enkele tips.

Slaaphouding bepaalt welk matras goed voor jou is

De keuze voor een matras wordt dus mede bepaald door je slaaphouding. Slaap je op je zij, dan is een zachter matras van koudschuim een aanrader. Mensen die op hun rug of buik slapen, kiezen voor een harder matras met traagschuim of pocketvering. Ben je licht en klein van stuk, dan is een hard matras al gauw veel te stevig voor jouw lichaamsbouw. Je hebt dan meer baat bij een zachter matras, dat goede ondersteuning biedt. Ben je zwaarder of lang dan is een harder matras juist fijner, omdat je er dieper in zakt. Een zacht matras kan dan juist weer problemen geven.

Verschillende soorten matrassen

Heel belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten matrassen zijn, namelijk:

– koudschuim

– traagschuim

– springveren of pocketvering

– latexmatras

Daarnaast zijn er ook combinatiematrassen, waarbij een pocketveringkern wordt afgetopt met een zachte laag van koud- of traagschuim. Dit staat altijd in de omschrijving van het matras te lezen.

Wanneer welk matras aanschaffen?

Een koudschuimmatras is dik en bestaat uit verschillende lagen schuim. Ideaal voor zijslapers en paren. Een traagschuim matras is zachter en onthoudt hoe je lag als je bijvoorbeeld ’s nachts even naar het toilet bent geweest. Het past bij alle slaaphoudingen en is vrij warm. Een latexmatras is ook warm, maar zacht en fijn voor buik- en zijslapers. Een matras met veren is het stevigst en geeft vering aan het lichaam. Een pocketveringmatras bevat luchtdoorlatende pockets. Dat is fijn als je het snel warm hebt. Het past goed bij rug- en buikslapers.

Ook de lichaamsbouw is belangrijk om rekening mee te houden bij het kopen van een matras

Natuurlijk is het fijn om te weten welk type matras het beste bij je lichaamsbouw en slaaphouding past. Maar er is ook nog zoiets als persoonlijke voorkeur voor een matras. Daarom is het proefliggen, zoals hierboven gezegd, een aanrader. want misschien slaap jij op je zij toch liever op koele pocketvering dan op een matras van traagschuim. We raden dan ook altijd aan om een matras te proberen voor je het koopt. Het kopen van een matras is namelijk wat anders dan het inrichten van je slaapkamer, waarbij je bijvoorbeeld de mooiste decoratieve items voor jouw zwarte slaapkamer gewoon online besteld.  De verleiding mag groot zijn om een nieuwe matras via internet te bestellen, maar dit kan er voor zorgen dat jij de komende 10 jaar met rugklachten op een matras ligt dat niet bij jou past.

Aanbevolen artikelen