Stof in de slaapkamer voorkomen

Stof is een vervelend terugkerend fenomeen wat je elke dag weer moet wegpoetsen en het lijkt haast een onbegonnen klus om elke keer weer opnieuw alles schoon te maken. Wat kan je eraan doen om stof in je slaapkamer te voorkomen?

Bereikbaarheid

Zorg er in ieder geval voor dat alle plekken en hoeken in de kamer goed te bereiken zijn. Zo kan je stof in de slaapkamer al redelijk verminderen en heb je geen ophopingen die door bijvoorbeeld een open raam weer rond in de kamer geblazen worden. Ook mobiele meubels zijn een goede keuze om het stofniveau van de kamer op peil te houden, je kunt deze namelijk zo opzij rijden en extra stof opzuigen.

Luchtreiniger om stof in de slaapkamer te voorkomen

Wanneer het stof in de lucht toch blijft komen en je het idee hebt dat je iets extra’s nodig hebt om stof tegen te gaan, dan kun je een luchtreiniger aanschaffen. Deze apparaten hebben vaak diverse filters om zowel gewone stof als fijnstof uit de lucht te filteren. Daarbij wordt vaak ook een ionisator ingeschakeld die de stof uit de lucht haalt. Daarbij moet je wel letten op hoeveel vierkante meter het apparaat aankan. Vaak is er ook een nachtstand zodat je het apparaat ’s nachts kunt laten doorwerken. Zo kan je stof in de slaapkamer bestrijden op een effectieve manier.

Stofzuiger met HEPA filter

Een stofzuiger met een goed HEPA filter voorkomt dat zelfs de kleinste stofdeeltjes weer in de lucht worden geblazen via de achterkant van een stofzuiger. De types verschillen per merk, maar als je voor een HEPA 13 filter of hoger kiest, weet je al dat je genoeg stof zult tegenhouden.

Microvezeldoek

Wanneer je met een gewone doek schoonmaakt zul je al snel merken dat het niet altijd even effectief is. Haal daarom een microvezeldoek, dit zal stof in de slaapkamer bestrijden door dat het bedoeld is om stoffen op te nemen in de fijne structuur. Ook zijn deze doeken geschikter om vooral glanzende meubels te poetsen, deze zullen minder krassen dan gewone doeken.

Regelmatig in de was

Zorg dat het beddengoed ook regelmatig ververst wordt. Dit is een grote bron van stof en kan er voor zorgen dat er veel stof blijft ronddwarrelen. Wanneer je vaker het beddengoed uitwast, krijgt stof geen kans om te blijven liggen en/of te verspreiden in de kamer. Op deze manier kan je veel stof in de slaapkamer voorkomen en slaap je waarschijnlijk ook fijner doordat je minder snel een verstopte neus krijgt vanwege het stof. Ook helpt het om eens per week eens de kussens buiten uit te kloppen.

Less is more

Het klinkt als een uitspraak voor een subtiele inrichting, maar om stof te voorkomen in de slaapkamer kan je het beste kleine, veelzijdige objecten vermijden. Je gaat deze namelijk ook niet constant schoonmaken, met als gevolg dat er meer stof achterblijft in de kamer. Hou ook het aantal kledingstukken en andere textiel goed opgeborgen. Ook dit zijn namelijk grote bronnen van stof. Stof in de slaapkamer zal met deze tips beperkt kunnen worden.

Aanbevolen artikelen