Tijdens warme zomerdagen of wanneer je op reis ontdekt dat er geen airco in de kamer aanwezig is wil je maar één ding: een koele slaapkamer. Maar hoe houdt je je slaapkamer koel zonder hulpmiddelen als een airco? Daar zijn gelukkig wel wat mouwen aan te passen zodat je toch nog een relatief aangename nacht doormaakt. Hier zijn vijf tips voor een koele slaapkamer.

Weet wanneer je het raam open zet

De eerste basic tip die iedereen altijd geeft voor het afkoelen van de slaapkamer is het raam openzetten. Het goede nieuws is dat dit inderdaad een tip is die werkt. Het slechte nieuws is dat heel wat mensen hun ramen openzetten op het verkeerde moment. Staat de zon op jouw slaapkamer? Hou de ramen dan toe om de warmte buiten te houden. Begint het wat af te koelen? Gooi ze dan open zodat de koude lucht zijn weg naar jouw slaapkamer kan vinden.

Maak je eigen ventilator

Er is een handige home made oplossing die wel eens het antwoord kan zijn op de vraag “Hoe houdt je je slaapkamer koel?”. Neem een grote handdoek en dompel deze goed onder in koud water. Heb je dat gedaan? Wring ze goed uit tot er geen druppels meer lekken en hangt de handdoek voor een openstaand raam. De wind zorgt ervoor dat koude lucht jouw slaapkamer binnendringt via de handdoek. Het resultaat van deze creatieve oplossing? Een koele slaapkamer!

Slaap onder je dekbedhoes

Als het echt warm is kan het al eens moeilijk zijn om de slaap te vatten. Dan nog een te warm deken over je heen slaan is garanderen dat je heel de nacht wakker ligt. Jammer genoeg zijn heel wat mensen het echter ook niet gewend om te slapen zonder iets over zich heen. Een handige oplossing hiervoor is om je dekbed uit je hoes te trekken en onder de hoes te slapen. Kan je toch niet zonder dat deken? Slaap dan met een ventilator gericht op jouw lichaam.

Natte sokken

Lekker slapen met een koele slaapkamer? Dat kan je onder andere bereiken door natte sokken aan te trekken. Klinkt wat vreemd, maar is absoluut effectief. Neem een slecht paar sokken en maak deze nat. Leg een handdoekje op het bed waar jouw voeten liggen en trek de sokken aan. Zo ga je slapen met koele voeten. Doordat het koude water verdampt wordt jouw huid gekoeld en kan die koude zich verspreiden over jouw hele lichaam. Het is een heel gedoe, maar als het echt warm is? Dan neem je dat er graag bij.

Zet een ventilator in

Heb je het budget niet om een airco te installeren in de slaapkamer? Lekker slapen met een koele slaapkamer kan ook door een ventilator in te schakelen. Richt de ventilator op jouw lichaam (niet op het gezicht!) en klaar is Kees. Om dit zware geschut extra effectief te maken plaats je hem voor een open raam of zet je een bakje ijswater voor de ventilator. Op deze manier blaast die koude lucht door de hele slaapkamer en ga je een goede nachtrust tegemoet.

Aanbevolen artikelen