Welke verlichting kies je in de slaapkamer?

verlichting in de slaapkamer

De slaapkamer is voor velen een kamer in huis waar je jezelf heerlijk kunt terugtrekken en tot rust kunt komen. Of je nu een donkere, lichte of drukke slaapkamer hebt, iedereen heeft zijn eigen stijl waar hij of zij zich goed bij voelt. Het is immers ook de kamer waar je ongeveer de helft van je tijd doorbrengt. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting voor in de slaapkamer? In dit blog geven we je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je de verlichting in je slaapkamer gaat aanpassen. 

Lampen met een dimmer

Een lamp kun je inzetten voor meerdere functionaliteiten. De ene keer heb je een klein lampje nodig, zodat je nog even een boekje kunt lezen, terwijl je de andere keer juist fel licht nodig hebt om in de avonduren nog even te kunnen studeren. Led spotjes zijn de ideale oplossing! Led spotjes kun je namelijk met een dimmer aansluiten, zodat je de verlichting altijd kunt aanpassen naar de juiste sterkte. Nog even wat minder licht voordat je gaat slapen? Zet de dimmer dan wat lager.

Slimme verlichting

Tegenwoordig heb je ook slimme verlichting die je vanaf een app op je telefoon kunt besturen. Zo kun je eenvoudig de lampen aan en uitzetten, zonder dat je er speciaal voor op hoeft te staan. Ook hier heb je vele soorten mogelijkheden in. Niet alleen in prijsklasse, maar ook in kleur en fitting. Het bekendste merk van slimme verlichting is Philips Hue. Bij dit merk kun je kiezen uit standaard wit licht, diverse wittinten en 16 miljoen kleuren. Zo kun je de ene dag je kamer een groene kleur geven en de dag daarna misschien wel rood. Ideaal is het als je deze slimme lampen koppelt aan een Google Home, omdat je dan via spraak de lampen aan en uit kan zetten, waardoor je niet altijd je telefoon er meer bij hoeft te pakken.   

Plafondlamp – Tafellamp – Wandlamp

Lampen moeten natuurlijk wel bevestigd worden aan een armatuur. Kies je dan voor een plafondlamp, een tafellamp of voor een wandlamp? Met een laag plafond kun je het beste kiezen voor een plafondlamp, waarbij je de keuze hebt uit hanglampen, kroonluchters en plafonnieres. Daarentegen wordt een tafellamp vaak gebruikt ter decoratie in een slaapkamer, maar kun je deze ook prima gebruiken als bureaulamp. Wandlampen hebben een praktische functie, omdat je dan een bepaalde plek in de slaapkamer goed kunt belichten. Hang bijvoorbeeld 2 wandlampen boven je bed en gebruik de lamp meteen als nachtlampje om ‘s avonds nog even wat te kunnen lezen. 

Aanbevolen artikelen