Zonwering: De voordelen en nadelen van rolluiken

rolluiken

Als je het echt koel wilt hebben in je slaapkamer, installeer je rolluiken voor de ramen. Aanschaf en installatie zijn duur, maar een rolluik biedt nog meer voordelen dan alleen bescherming tegen de zon.

Voor veel huiseigenaren zijn rolluiken in tegenstelling tot rolgordijnen de meest betrouwbare bescherming tegen de zon, en ze gaan ook vele jaren mee. Het materiaal is tegen heel wat bestand: rolluikgordijn, -bak en -rails zijn van vaak PVC of aluminium, zeldzamer ook van staal. Je vindt een ruime keuze wat betreft kleuren en soort besturing.

Er zijn drie soorten rolluiken:

1. boven gemonteerde rolluiken: Hier wordt de rolluikkast van bovenaf op het raam geplaatst en in elkaar gezet.

2. Aan de voorkant zitten rolluiken die voor het raam zitten. De doos wordt onzichtbaar in de muur geïntegreerd of als blikvanger aan de gevel bevestigd.

3. Ingebouwde rolluiken worden in het metselwerk boven het raam aangebracht, en bijna uitsluitend in nieuwe gebouwen.

Hoe dan ook – rolluiken kunnen veel meer doen dan beschermen tegen de zon. Het zijn echte allrounders op het huis. We laten je zien waar de voor- en nadelen van rolluiken liggen en wat ze kosten.

Voordelen van rolluiken

Rolluiken zijn stabiel en strak, dat is het wel zo’n beetje. Maar er is veel meer aan de hand dan dat.

Rolluiken houden schaduwrijk en koel

Rolluiken in lichte kleuren weerkaatsen de zonnestralen, zodat ze het glas in de eerste plaats niet raken. Zo blijft de kamer mooi in de schaduw en warmt hij minder op. Dit bespaart de kosten van ventilatie of airconditioning.

In de winter blijft de warmte binnen

Als het buiten koud is, laat je de “luiken” ’s avonds naar beneden – of als je er niet bent. Zo komt de kou van buiten niet binnen, en gaat er geen kostbare verwarmingswarmte verloren. PVC rolluiken bieden vaak een betere warmte-isolatie dan aluminium versies.

Rolluiken als privacybescherming

Vooral in de slaapkamer scoren rolluiken ook punten op het gebied van privacy. Extra privacy of zonwering in de slaapkamer zoals gordijnen, plisségordijnen, rolgordijnen of jaloezieën zijn niet nodig.

Goede bescherming tegen slecht weer

Rolluiken vormen een stevige barrière tegen hevige stormen en hagel of regen.

Rolluiken maken inbrekers het leven moeilijk

Beveiligde rolluiken (van zeer sterk aluminium of staal) beschermen tegen gasten die niet zijn uitgenodigd.

Lawaai en muggen blijven buiten

Er is nog meer dat niet van buitenaf mag binnenkomen. Bijvoorbeeld lawaai dat een rolluik afschermt of vervelende beestjes. Gelukkig zijn er rolluiken met geïntegreerde insectenhorren.

Rolluiken verfraaien de gevel

In moderne huizen met ramen van vloer tot plafond worden rolluiken een belangrijk inrichtingselement. Ze zijn verkrijgbaar in ontelbare kleuren, bijvoorbeeld passend bij de voordeur, het dak en de raamkozijnen. Je kunt ervoor kiezen het rolluik in een andere kleur te bestellen dan de kast of de geleiderails.

Rolluiken kunnen achteraf ingebouwd worden

Rolluiken kunnen ook achteraf gemonteerd worden, vooral omdat ze meestal toch op maat gemaakt worden. Bij het renoveren van de ramen komen zowel aan de voorkant gemonteerde als aan de bovenkant gemonteerde rolluiken in aanmerking.

Nadelen van rolluiken

Natuurlijk hebben rolluiken ook een paar minder goede eigenschappen.

Rolluiken verkleinen de afmetingen van het raam

Als je luiken achteraf inbouwt, verlies je een deel van de raamruimte. Zowel de dozen bovenaan als de geleiderails aan de zijkanten vragen immers wat ruimte.

Zware bescherming tegen de zon

Een rolluik weegt gemakkelijk tien of zelfs 20 kilo. Dat trekt je met verschillende ruiten niet dagelijks met spierkracht op. Vooral voor grotere ramen gaat het niet zonder motorbediening, en die heeft rivier nodig.

Hoge prijs

Vergeleken met binnenzonwerende maatregelen zoals plisségordijnen of jaloezieën, hebben vooral hoogwaardige metalen rolluiken hun prijs. Bovendien zijn er de installatie-inspanningen en de kosten voor het onderhoud van de motoraandrijvingen.

Vervanging is moeilijk

Een rolluik wordt niet zomaar even snel voor het raam gehangen, de zonwering wordt permanent aangebracht. Als dat eenmaal gebeurd is, kan het niet zo gemakkelijk vervangen worden als een rolgordijn of gordijn.

Aanbevolen artikelen