6 slaaptips voor mensen die in ploegen werken

slaaptips voor mensen die in ploegen werken

Steeds meer mensen werken in ploegen. Een nine-to-five job is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Of je nu verpleger, bakker, fabrieksarbeider of taxichauffeur bent: je moet een balans vinden tussen je job, je sociale leven en voldoende slaap. Vooral dat laatste kan wel eens een uitdaging zijn als je ‘s nachts werkt en overdag moet slapen. Maar geen zorgen, met onze zes slaaptips wordt het een stuk makkelijker om je wisselende uurrooster te overleven!

1. In ploegen werken: zorg voor voldoende slaap

Voldoende slapen is ontzettend belangrijk om goed te blijven functioneren, zowel mentaal als lichamelijk. Probeer daarom zeven tot acht uur per etmaal te slapen, indien mogelijk aansluitend. Wanneer je toch wat vroeger opstaat om bijvoorbeeld tijd met je gezin door te brengen, rust dan wat meer op de dagen dat je niet werkt. Het is belangrijk dat je deze uren slaap inhaalt.

2. Hou je aan een vast slaapschema

Het slechtste wat je kunt doen is op onregelmatige tijden gaan slapen, zeker als je in ploegen werkt. Probeer iedere dag rond hetzelfde uur naar bed te gaan en zet je wekker dagelijks op hetzelfde uur. Heb je een dagje vrij? Probeer je dan vast te houden aan dit slaapschema zodat je in hetzelfde ritme blijft.

3. Doe een powernap

Ben je vaak nog moe? Probeer dan een powernapje te doen voor je gaat werken. Dit komt je werk alleen maar ten goede! Sommige werkgevers laten het ook toe om tijdens de werkuren een korte slaappauze te nemen. Dit is uiteraard afhankelijk van welk beroep je uitoefent. Wat we willen zeggen is dat je zoveel mogelijk slaap moet pakken, ook al zijn de  rustmomenten verdeeld over de dag.

4. Overdag = nacht

Als je ‘s nachts werkt, moet je overdag slapen. Dat kan best een flinke uitdaging zijn bij volle daglicht en als je gezinsleden thuis zijn. Hier een paar tips om overdag goed te kunnen slapen! Schakel de deurbel uit, plaats verduisterende rolgordijnen en zet je telefoon op stil. Daarnaast kan je oordoppen gebruiken om het omgevingsgeluid uit te schakelen. Ook een slaapmasker kan helpen om overdag beter te slapen. Maak tenslotte goede afspraken met je gezin, bijvoorbeeld dat ze niet stofzuigen tot je beneden bent. 

5. Drink water 

Als je ‘s nachts werkt, drink je best vier tot vijf uur voor je in bed kruipt geen frisdrank, koffie en energiedrankjes meer. Alcohol moet je al helemaal vermijden. Om van een goede nachtrust te genieten is het belangrijk dat je water drinkt. Drink je liever thee? Een kopje kamillethee voor het slapen zorgt ervoor dat je rustig wordt en gemakkelijker in slaap valt.

6. Ga voor een gezonde levensstijl

Alleen water drinken is niet voldoende. Het is belangrijk dat je voor een gezonde levensstijl gaat, dus ook gezond eet en genoeg beweegt. Sla geen maaltijden over, eet veel fruit en groenten en zet eens vaker vis op het menu. Probeer ook minstens een halfuur per dag te bewegen. Een halfuur per dag schoonmaken, wandelen of spelen met de kinderen hoort hier zeker bij!

Eén van de beste slaaptips voor mensen die in ploegen werken is om goed voor jezelf te zorgen. Een ongezonde levensstijl is één van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen. 

Zo, dit zijn zes slaaptips voor mensen die in ploegen werken. Als je deze tips opvolgt, zal je voldoende slapen én zal je je fitter voelen als je wakker bent. Werk je in wisselende ploegen? Weet dan dat het voor je bioritme beter is om met de klok mee te wisselen. Dat betekent eerst een ochtendpost, daarna een middagshift en vervolgens een nachtdienst. Wellicht is dit bespreekbaar met je werkgever!

Aanbevolen artikelen