6 tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

kinderkamer inrichten

Een kinderkamer is meestal niet de grootste ruimte van het huis. Daarom is het belangrijk dat deze ruimte goed benut wordt. Maar natuurlijk wil je ook een leuke en gezellige kinderkamer voor je kind. Vind je dit moeilijk? Wij helpen je graag een handje. In dit artikel vind je zes tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer. 

1. Kleine kinderkamer inrichten: een goede voorbereiding

Men zegt niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk! Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk bij het inrichten van een kleine kinderkamer. Bekijk de kamer eens goed wanneer deze leeg is. Meet de muren op, meet de hoogte op en kijk waar de deur en ramen zitten. Denk na over welke meubels je precies wilt plaatsen, wat de handigste indeling is en of je voldoende opbergruimte hebt. Zo weet je zeker dat alles goed past en kom je niet voor verrassingen te staan.

2. Inrichten kleine kinderkamer: zo min mogelijk spullen

Bij het uitdenken van de inrichting van de kleine kinderkamer kom je er wellicht achter dat er niet zoveel in past. Houd daar dus rekening mee door zo weinig mogelijk spullen in de kamer te zetten. Het is natuurlijk heel leuk dat je kind veel speelgoed en meubels heeft, maar als het niet past is daar niet veel aan te doen. Vraag jezelf af of het écht allemaal nodig is. Kinderen hebben heus geen bergen vol speelgoed nodig om zich gelukkig te voelen. Het belangrijkste is dat je er een leuke en gezellige kamer van maakt waarin ze zich thuis voelen.

3. Inrichting kleine kinderkamer: multifunctionele meubels

Bij de indeling van een kleine kinderkamer kan je het best kiezen voor multifunctionele meubels. Daar kan je immers flink wat ruimte mee besparen! Denk aan een bureau met daaronder opbergruimte of een bed met opberglades. Als je kind oud genoeg is, is een hoogslaper ook een leuk idee. Daaronder kan je makkelijk een bureau en/of kastjes plaatsen. Als je kinderen samen op één kamer slapen, dan is een stapelbed natuurlijk ideaal!

4. Lichte kleuren

Lichte en frisse kleuren zijn belangrijk in een kleine kinderkamer. Lichte kleuren laten de ruimte namelijk groter lijken en reflecteren het natuurlijk licht dat naar binnenvalt. Wanneer je donkere kleuren en drukke prints gebruikt, dan lijkt de kinderkamer een stuk kleiner en ook donkerder. Behang is een snelle, leuke sfeermaker in een kinderkamer, maar kies bij voorkeur behangpapier in lichte kleuren.

5. Creatief met opbergruimte

Het opbergen van spullen is vaak een probleem in een kleine kinderkamer. Kijk daarom goed naar wat je allemaal moet opbergen en wat je graag zou willen opbergen. Kleding, luiers en/of ondergoed is iets wat je echt nodig hebt in de kinderkamer, maar wellicht hoeft niet al het speelgoed op de kamer te liggen. Speelgoed kan bijvoorbeeld ook in opbergdozen ergens anders. 

Zodra je hierover hebt nagedacht, kan je op zoek gaan naar functionele opbergmogelijkheden die alle ruimte benutten op een efficiënte manier. Niet alleen hoog slapen is een slim idee, ook in de hoogte opbergen is handig in een kleine kinderkamer. Is je kindje nog klein? Dan kan hij of zij nog niet overal bij. Maar de spullen die jij voornamelijk nodig hebt, zoals kleding, kan je prima opbergen in een kast die hoger aan de muur hangt. Je kunt er natuurlijk ook een trapje bij plaatsen!

6. Een gedeelde slaapkamer

We zeiden het al eerder: je kunt er tenslotte ook voor kiezen om twee kindjes op een kamer te laten slapen door middel van een stapelbed. Sommige stapelbedden zijn zo gemaakt dat je de bedden eventueel weer van elkaar kunt halen, voor als er weer wat meer ruimte vrijkomt. Vaak vinden kinderen het ook nog eens gezellig om samen op een kamer te slapen. Dat komt dus goed uit!

Aanbevolen artikelen