Daarom een grote raampartij in je slaapkamer!

grote raampartij slaapkamer

In de meeste woonmagazines wordt het veelvuldig aangeprezen: grote raampartijen. Je ziet ze overal: in de woonkamer, de keuken, de aanbouw die als serre wordt gebruikt, enzovoort. Er is echter nog een ruimte waar grote ramen een verschil maken: de slaapkamer. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over een grote raampartij in de slaapkamer.

Waar let je op bij het kiezen van ramen?

Er zijn verschillende type vensters waar je uit kunt kiezen. Je kunt voor ramen gaan die van het plafond tot aan de vloer reiken. Als je een balkon of een slaapkamer op de begane grond hebt, kun je openslaande deuren of een schuifpui in de slaapkamer plaatsen. Dit geeft een geweldig gevoel van vrijheid. Als je een zolderkamer als slaapkamer hebt, is het wellicht iets lastiger om een grote raampartij te plaatsen, maar je kunt wel meerdere dakkapellen laten plaatsen. Ook in een kamer zonder aflopend dak is het leuk om meerdere ramen te hebben, vooral als de vensters zich in twee of drie verschillende muren bevinden. Zo heb je lichtinval van alle kanten.

Bedenk wel dat ramen kwetsbaarder zijn dan muren. Het is verstandig inbraakwerend glas te kiezen. Dit is veel sterker en biedt meer veiligheid. Hoewel dit glas tegen een stootje kan, is het wel verstandig alsnog de opstalverzekering opnieuw te bekijken. Een grote glazen wand is immers kostbaar. Om op energiekosten te besparen is het belangrijk om voor HR+++-glas te gaan. Dit laat minder warmte ontsnappen. 

De voordelen van een grote raampartij in de slaapkamer

Met grote ramen krijg je meer natuurlijk licht binnen. Dit geeft niet enkel een rustgevend gevoel, maar het laat je slaapkamer ook direct ruimer ogen. Heel fijn, vooral als je een kleine slaapkamer hebt. Heb je een mooi uitzicht op bijvoorbeeld het bos of een weiland? Dan geniet je ongetwijfeld nog meer van een grote raampartij. Wanneer je opstaat heb je goed zicht op je groene omgeving. In de avond kun je lekker sterren kijken vanaf het gemak van je eigen bed. Heb je ramen die je tegenover elkaar kunt openzetten? Dan zul je daar veel voordeel van hebben in de zomer. Binnen een kwartier is je kamer goed doorgelucht. In de winter zorgen de grote ramen er juist voor dat de zon je kamer goed kan opwarmen.

De nadelen van een grote raampartij in de slaapkamer

Zitten er ook nadelen aan een grote raampartij? Je zult logischerwijs meer kwijt zijn aan raambekleding. Daarnaast zijn grote ramen prijzig en moet je er rekening mee houden dat je minder privacy hebt wanneer de raambekleding niet gesloten is.

Aanbevolen artikelen