Altijd al willen weten: dit is waarom je niet kan slapen zonder deken

slapen met warm weer

Het is warm, de ventilatoren staan massaal te loeien en de onrustige nachten zijn weer begonnen. Veel mensen hebben moeite om de slaap te vatten op warme nachten op hete nachten. Toch lijkt het bijna onmogelijk om je, veel te warme, dekbed te lozen. Altijd al willen weten waarom? Wij leggen het uit!

De temperaturen zijn flink gestegen en daarmee is de zomer dan echt ingeluid. Hoewel het zorgt voor gezellige dagen op het terras of park, is het niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het klamme weer zorgt voor veel zweten, draaien en niet de slaap kunnen vatten. Dan lijkt je dekbed als de wiedeweerga lozen toch de meest logische oplossing. Waarom is het dan zo moeilijk om je te ontdoen van je warme beddengoed? Lees snel verder voor het antwoord!

te warm om te slapen

Warme band met je dekbed

Het is niet zo gek dat we massaal zo gehecht zijn aan ons dekbed, want de rest van het jaar heeft deze een groot aandeel in een goede nachtrust. De wetenschap vertelt ons namelijk dat onze biologische klok is verbonden met onze lichaamstemperatuur. Vlak voor het slapen daalt je lichaamstemperatuur en tijdens jouw slaap blijft deze dalen. Waarom Moeder Natuur dit zo geregeld heeft? Het op pijl houden van jouw lichaamstemperatuur kost je een hoop energie en met deze daling kan je lichaam daar flink op besparen. Zo kan de extra energie besteed worden aan andere belangrijke processen die je uitvoert tijdens je slaap. Denk bijvoorbeeld aan je spijsvertering en herstellend vermogen van je lichaam. Als je lichaamstemperatuur te ver daalt, kan je tussentijds wakker worden. Lakens en dekens houden je lichaamstemperatuur stabiel waardoor je de hele nacht in een diepe slaap blijft. Als je het zo bekijkt is het helemaal niet zo gek dat je een warme band met je dekbed hebt opgebouwd. 

slaapproblemen

De zomer schopt alles in de war

Het dalen van je lichaamstemperatuur vlak voor je gaat slapen zorgt ervoor dat je moe wordt en zin krijgt om naar bed te gaan. Zo geeft jouw lichaam je een zetje in de rug en kan je als een blok in slaap vallen. In de zomer is het echter zo heet, dat je lichaamstemperatuur niet daalt en energiek blijft. Tel daar nog wat warme dekens bij op en het wordt steeds duidelijker waarom het op hete dagen zó moeilijk is om in slaap te vallen. Zelfs als het eindelijk gelukt is, moet je jezelf niet te snel rijk rekenen. Door het stijgen van je kerntemperatuur tijdens het slapen, is de kans namelijk groot dat je tussentijds wakker wordt. Je lichaam is zó hard bezig zichzelf af te koelen, dat het eigenlijk niet zo gek is dat je deze hete nachten vaak als onrustig ervaart. Je lichaam heeft het hartstikke druk, terwijl het eigenlijk met hele andere processen en uitrusten bezig moet zijn. Het laatste wat je dan wil doen, is dit proces nog meer bemoeilijken door een hete deken in de strijd te gooien. 

slapen met hoge temperaturen

Mensen zijn gewoontedieren

In het heetst van de strijd voel je ook wel dat je dekbed niet echt bevorderlijk is voor de oververhitting die je ervaart. Waarom is het dan zo moeilijk om je dekbed te lozen? Eigenlijk heeft dit grotendeels met je routine te maken. Mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren en omdat je het hele jaar door met een dekbed slaapt, is het erg moeilijk om deze gewoonte te doorbreken. Zonder deken ontbreekt er letterlijk iets en dat maakt je onrustig. Dit is natuurlijk kwaad met kwaad bestrijden, want onrustig zijn is juist niet wat je wil tijdens jouw broodnodige nachtrust. Daarnaast vermoeden onderzoekers dat zwaarte van je dekbed een hoge dosis van dopamine en serotonine vrijmaakt. Deze stofjes veroorzaken het gevoel van geluk en kalmte, twee componenten die zeer bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust. Dat kan ook gelijk de reden zijn waarom alleen een laken voor veel mensen geen volwaardige vervanging is. Het is juist de zwaarte waar we naar op zoek zijn en een dun laken volstaat simpelweg niet om die behoefte te vervullen. Eigenlijk kun je het slapen onder een dekbed vergelijken met het krijgen van een knuffel. Het biedt geborgenheid en comfort. 

problemen met slapen

Wat te doen, wat te doen?

Het liefst zouden wij je een kant-en-klare oplossing geven voor dit probleem, maar die hebben we helaas niet. Het lozen van je dekbed heeft zowel voor- als nadelen. Het is heel wat waard om niet meerdere keren in de nacht wakker te worden omdat je oververhit bent. Anderzijds biedt jouw dekbed dus juist het comfort om met een gerust hart in slaap te vallen. Aangezien het slapen met een dekbed deels een gewoonte is, kan het de moeite waard zijn om deze te doorbreken. Probeer dan gelijk deze tips om beter te slapen en hopelijk ga je dan een zomer vol goede nachtrust tegemoet! 

Aanbevolen artikelen